keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Syksyn säilömisiä

Keittiössä on padat porisseet!
Hyötykäyttöön on otettu uutena kokeiluna pihlajanmarjat.
Tuloksena on hilloja ja mehuja sekä likööriä ;-D
(Kuvassa näkyy myös kuivattu basilika ja timjami, mitä mökillä kasvatin kesällä "kottikärryissä).

Etiketit ovat Clasulta, ne ovat liitutauluetikettejä, purkin tyhjetessä voi siis kätevästi vaihtaa tekstin.

Aika happamia marjat olivat, mutta mehuun lisäsäsin extrana desin fariinisokeria, se vähän pyöristi makua.
Pihlajanmarjalikööri on tekeytymässä, netistä katsoin ohjeen, jota tietenkin vähän muuntelin. Seos tai siis likööri on jääkaapissa muhimassa, muutaman kerran sitä pitää käännellä tässä välissäkin, mutta valmista sen pitäisi olla joulun tienoilla.
Mielenkiintoista ;-D

Marja-aronia on suosikkimarjani nykyään! Tähän taloon muuttaessamme pihallamme kasvoi aroniapensaita, koska en marjaa tuntenut, niin kielsin visusti lapsia koskemasta niihin marjoihin. No nyt lapset sitten kuittailevat, että ovatko nämä nyt niitä "myrkkymarjoja".

Marja-aronia on erittäin terveellinen ja moniravinteinen marja. Flunssan oireiden vähänkin ilmetessä, muutama lasillinen mehua tai jugurttiin/rahkaan sekoitettua hilloa, vie oireet mennessään!!
Suosittelen!
 Muutama terttu pihlajanmarjoja mukaan mehuun!
Mehun teen mehumaijalla, lisään joukkoon sokerin (fiilis-pohjalta) ja sen jälkeen pullotan desifioituihin pulloihin.
 Näköjään niitä pihlajanmarjoja on eksynyt muutama väripilkuiksi myös hillon tekoon.
Hilloon otan ohjeen hillosokeripussin kyljestä, maustan vähän fiiliksen mukaan, nyt taisi joukkoon mennä ripaus kaardemummaa ja kanelia sekä vaniljasokeria.
Marjojen pehmetessä soseutan sauvavatkaimella koko komeuden muusiksi, käytän siis myös marjojen kuoret hilloon.
Marja-aronia on mehukkaimmillaan ja parhaimmillaan muutaman pakkasyön jälkeen, eli taidanpa tehdä vielä muutaman erän lisää!

20 kommenttia:

  1. Nyt en kestä. Liian touhukas keittiö :)

    Mutta siis varmaan ihan erityisen hyvä fiilis, kun voi ottaa purkista tai pullosta terveellistä hilloa tai mehua ja miettiä, että ihan itte tein :)
    Saati jouluna, kun voi nautiskella lasilliset pihlajanmarjalikööriä kinkun kyytipoikana.

    Täältä tulee nyt kymmenen pistettä Rouva Kivitikan keittiöpuuhille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä marjojen ja sienien kanssa touhuaminen onkin ainoa, mistä keittiöhommista tykkään :-)
      Pullan teko on pakkopullaa!
      Tietää tosiaan mitä syö, kun noita popsii, ei ole ainakaan säilöntäaineilla pilattuja :-)
      Jovelan Johanna maalaili niin herkullisen maiseman, juustoineen ja pihlajanmarjahilloineen, että oli ihan pakko kokeilla! Ja tietty likööri :-)

      Poista
  2. Hamsterin mieleni kohoaa kun katselen noin ihania purkki- ja pullorivistöjä. Marja-aronia on minulle ihan outo juttu, sellainen puska pitäisikin hankkia. Taidankin lähteä poimimaan pihlajanmarjoja, kiitos inspiraatiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-)
      Marja-aronia on aivan pop!
      Sitä kasvaa monessa yleisessä paikassa, esim. puistoissa. Kannattaa pitää silmät auki ja poimia marjat talteen!

      Poista
  3. Tuo etiketti-idea pitää napata, kätevää. Sinulla on mielenkiintoisen näköinen mehumaija. Minulla on uuden hankinta edessä, kun vanha ei sovi induktioliedelle enkä ole tyytyväinen lisävarusteeksi ostamaani välikappaleeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehumaija on siskolta "lainassa" eli olen ominut sen :-)
      Se toimii sähköllä, ei siis väliä millainen liesi on ja se on tosi ISO!

      Poista
  4. Siellä taitaa hääräillä oikea "Muumi Mamma" ;) Meillä on tontin etupihanpuoli rajattu Marja-aronia aidalla. Tänä vuonna marjoja on tullut aivan valtavasti, oksat roikkuvat niiden painosta maassa. Itse en marjoja käytä (meillä ei tykätä niiden mausta), mutta onneksi lähimpänä asuva Isotäti on käynyt jo useampana vuonna niitä poimimassa hyytelöksi ja mehuksi. On tuonut sitten maistiaisia meillekkin. Parasta Marja-aroniassa on ruska, aina yhtä komea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjoissa on persoonallinen maku, ei ollenkaan makea. Itse laitan hilloa rahkaan, se jotenkin pöyristää maun hyvin.
      Vaan makuasioitahan nämä!
      Hyvä, että marjat tulevat teillä käyttöön :-)

      Poista
  5. Ihania syksyisiä keittiöpuuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Tykkään näistä hilloamis-jutuista :-)

      Poista
  6. Söpöjä purkkeja ja purnukoita! :) Kovasti olet kyllä nähnyt vaivaa, kun olet noin monenlaisia herkkuja tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman hetken sai keittiössä olla :-)
      Jotenkin innostavaa, kun tietää mitä syö!
      Mahdollisiin flunssiin tuo aronia on ihan yliveto, siinäkin yksi kimmoke tehdä sitä uudelleen joka vuosi.

      Poista
  7. Voi miten ahkera olet! Meillä lapset ovat toivoneet, että äiti tekisi jotain syötävää pihlajanmarjoista. Eivät tiedä mitä pyytävät ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihlajanmarjoja en ole ennen testannut, saa nähdä miltä maistuu :-)
      Eikun testaamaan!

      Poista
  8. Nuita etikettejä tarttisin minäkin - tartteekin chlasulta hakea.. melkoset puuhat, mutta kyllä sitten talvella on mukava naatiskella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etiketit saa kuulemma vielä irti ja voi halutessaan laittaa sitten uudestaan seuraavaan paikkaan. Kätevää!
      Mielenkiinnolla odotan noita pihlajanmarja-makuja :-)

      Poista
  9. On se hyvä, että olet ottanut vitamiinit talteen. Jos ilman vitamiineja saa kaiken tuon aikaan niin muutamasta purkista ja pullosta maistettuasi oletkin sitten jo varsinainen duracell-pupu! Tehtävälista on pikaisesti ruksattu valmiiksi ja kohta on jo joululahjatkin tehtynä ja paketeissa.

    t. jii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dänks Jii !
      Marja-aroniaan olen koukussa, niin kuin tiedät :-) energiapiikistä en tiedä, mutta vastustuskykyä pöpöille tuo marja antaa kyllä. Tai usko siihen :-)
      Uh, joululahjoja en ole vielä miettinyt ollenkaan....

      Poista
  10. Voi nyt muistin että olen unohtanut pihan aroniat kokonaan! Vielä viime viikolla muistin että pitää poimia... Toivottavasti vielä ehtii. Taidan myös kokeilla joitan noista pihlajanmarjavinkeistä! Kiitos<3 Vaikka ovatkin happamia niin eikös niissä myös ole paljon antioksidantteja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aroniat kestävät pitkälle syksyyn, pakkanen kuulemma antaa niille vaan lisää makeutta. Linnut taitavat siinä vaiheessa olla myös kiinnostuneita niistä :-)
      Maistoin tuossa hilloa vai onkohan se hyytelöä, mitä tein pihlajanmarjoista ja se oli yllättävän hyvää, rahkan kanssa ainakin ja liharuokien. Laitoin tekovaiheessa mukaan pienesti myös fariinisokeria.

      Poista