tiistai 14. tammikuuta 2014

Talven ihanuuksia autoilunäkökulmasta

Tykkään autoilla. Kesällä ja talvella, säällä kuin säällä. Minulla on ollut auto siitä lähtien, kun sain 18-vuotiaana ajokortin.
Tämä talviautoilu, ainakin tuolla minun autolla! Voi kiesus, miten voi olla haastavaa.
Auto käynnistyy aina kiltisti, olipa pakkasta miten paljon tahansa.
Aamulla tapahtunutta: Ensin siis käynnistän auton, raaputan ikkunat puhtaaksi ulkopuolelta, sitten menen autoon sisään ja raaputan ikkunat puhtaiksi sisäpuolelta (auto ei ole kuplafolkkari). Molemmilla puolilla on kuuraa ihan yhtä paljon....
Tämän touhun jälkeen ovi on jäätynyt "auki" asentoon, eli ovi ei pysy kiinni. Ovi kun ei mene kiinni, niin merkkiääni piipittää varoitusta. Sisävalo palaa merkiksi, että ovi on auki.
Ajelen määränpäähäni niin, että pidän vasemmalla kädellä ovenkahvasta naama punaisena kiinni. On muuten haastavaa käyttää vilkkua, kääntää rattia ja vaihtaa vaihdetta, kaikkea yhtäaikaa, kun käytettävissä on vain yksi käsi.
Ja voin muuten kertoa, että mutkat oikealle teki oikeen hyvää hauistreeniä vasemmalle kädelle.
Se oli ainoa positiivinen asia mitä keksin.

Pääsin määränpäähän, joka ei onneksi ollut kovin kaukana, ajoissa.
Jätän auton siellä lämpimään talliin. Takaisin autolle tultaessa iloitsen, kun auto on sulanut ja lukkokin toimii. Jee! Putsailen ja kuivailen ovet ja tiivisteet. Hyvä, etten taputtele autoani ;-D
Ajan kotiin ja suljen auton ovet.

Hetken päästä lähden uudelleen liikkeelle. Kuskin ovi on muurautunut kiinni! En tiedä onko se vaan tiivisteet vai onko lukko jäätynyt, ovi ei inahdakaan. Kauhea kovaa en uskalla kiskaista, että ei jää oven kahva käteen.....
Näppäränä, nuorena ja notkeana hilpaisen pelkääjän puolelta sisään.
Kaupan parkkipaikalla herätän hilpeää huomiota kömpiessäni notkeasti hypätessäni sieltä pelkääjän puolelta taas poiskin. Ja sama rumba kaupasta takaisin tullessa.

Keksinpäs toisenkin positiivisen asian: AURINKO PAISTOI KOKO PÄIVÄN <3

25 kommenttia:

 1. Tuttua hommaa! Nykyinen Golfini ei vielä ole tuota tehnyt, mutta pari aiempaa Passatia teki joka ikinen talviaamu samaa! Lapset piti kuskata leikkikouluun tai kouluun ja äitee roikkui ovenkahvassa sen matkan... Huh, huh! Talviautoilu on hauskaa... Tai sitten ei! Sisätilanlämmitin on iso apu, joten aamulla pääsen lähtemään aika helposti. Töissä sitä ei saa pitää päällä, kun auto seisoo sähkötolppaan kytkettynä päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, lohduttavaa, etten ole ainoa "kahvassaroikkuja" :-)

   Poista
 2. No jo on ollut vastoinkäymisiä kerrakseen. Näillä ilmoilla olen kyllä tyytyväinen että on kävelymatka töihin. Olihan se kyllä kiva kun tänään saatiin nauttia tuosta auringonpaisteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät on nyt kyllä olleet mahtavat!
   Auto ei niinkään....

   Poista
 3. Tutulta kuulostaa :). Paitsi toi autoilusta nauttiminen, koska siitä en tykkää yhtään. Etenkään talvella. Tai pimeällä. Tai sateella...
  Eli jäljelle jää suunnilleen juhannuksen seutu, Jos on kuivaa..

  Mutta siis eilen vanhempi poika päätti pestä työapakunsa, josta seurasi sama ilmiö eli ovien aukijäätyminen. Siinä sitten koko perheen voimin puhalleltiin mun alitehoisella föönillä, kuumailmapuhaltimella ja kaikella, mistä nyt vähänkin lämmintä ilmaa pöhisee :). Lopulta saatiin ovet pysymään kiinni, kunnes joku meni taas vahingossa avaamaan ja sama rumba alusta.
  Thanks but no thanks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tämähän on siis ihan yleistä :-)
   Paitsi, etten mä edes pessyt autoa....
   Pitääkin ottaa huomiseksi projektiksi ovien föönaaminen!

   Poista
 4. Kyllä minua vähän nauratti, vaikka ei se sinulle kivaa ole ollutkaan. Minä olen aikoinani yhteen meidän autoon kömpinyt kaupan pihassa peräkontin kautta sisään. Kerran käynnistänyt johdoista auton, kun avain katkesi sisään (tähän sain ohjeistusta muualta), mutta olinpa varmasti näky, jos joku oli katsonut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näitähän sattuu ja tapahtuu!
   Waude, olet pro, saat auton käyntiin piuhoista!
   Edellisessä autossa minäkin menin sisälle takaluukun kautta ja raahasin pari tenavaakin mukaan. Kaupan parkkiksella olikin tenkkapoo, kun tajusin, että sitä takaluukkua ei saa sisältä auki. No tenava ikkunasta pihalle ja sille sitten opastamaan, että paina sitä nappulaa kovaa, että luukku aukeaa.... ja sitten taas notkeasti takaluukun kautta pihalle :-)

   Poista
 5. Anteeksi mutta minua hymyilyttää...:D Totta puhuen minulla oli muutama vuosi sitten ranskalainen farmariauto joka teki saman oven jäätymisen auki kun autoon oli päässyt sisään ja kun omistan koiria ja koiranremmejä pyöri aina autossa niin näppäränä likkana sidoin oven kiinni koiran remmillä käsijarruun... ei tarvinnut joka mutkassa pitää kiinni...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tuohan oli hyvin keksitty. Meillä ei ole koiraa, mutta mietin, josko virittelisi sellaisilla "mustekalalla" kiinnityksen sisäpuolelta, ovesta oveen. Tai jotain :-)

   Poista
 6. Oih, meillä oli ihan hirveästi ongelmia edellisen auton kanssa. Hirveät traumat jäi :) Nyt on pari vuotta ollut uusi, huolehton versio. Huh. Auto on sellainen asia, jota vähiten haluaisin joutua stressaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ongelmat siinä kulminoituivat aina huonolla tai haastavalla säällä. Siksi siis tuli karmeat muistot mieleen tästä - sorry.

   Poista
  2. Vaihdoin edellisen auton uuteen juuri sen takia, että minusta auton tehtävä on kuljettaa turvallisesti ja varmasti paikasta A paikkaan B.

   Ja sehän se onkin, että kaikki nämä "temput" tulevat aina silloin, kun on joku aikataulu, eikä ehtisi temppuilemaan....

   Tai vaihtoehtoisesti silloin, kun mieheni on reisussa, etten saa häneltä apua.

   Hyvä, jos teillä nyt auto pelittää moitteettomasti!

   Poista
 7. Voi meitä naispoloisia kotteroissamme :)Tsemppiä!
  Ihana positiivinen asenne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Välillä joutuu kyllä huumorintaju aika koville :-)

   Poista
 8. Oih, olen kokenut tuon...ihan nuo kaikki vaiheet. Ja on todella urakka ajaa pitäen kiinni siitä ovesta. Kerran ajelin sillä tavalla ratsian läpi eikä poliisi huomannut mitään :D. Nyt onneksi en autoile, kun majailen vauvelin kanssa täällä kotosalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan muistaa laittaa turvavyö kiinni, ei tipu mutkissa autosta!

   Poista
 9. Meillä on samaa ongelmaa, vain kuskin ovi jäätyy, se joko ei aukea, tai sitten ei mene kiinni. Sattumoisin se on myös ainoa ovi, johon avain ylipäätään käy, eli talvella ei voi lukita ovia ollenkaan. Kerran olen tavaratilan kautta kiivennyt availemaan ovia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä onkin, että se on aina kuskin ovi? Tai jos pyyhkijässä on jotain likaa, niin se on ihan varmasti juuri siinä näkökentän kohdalla....

   Poista
 10. ...eikun auto vaihtoon vaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saisin lottovoiton, niin ostaisin heti! Tai ehkä ostaisin kaksi...tai kolme. Olettaen, että lottovoitto olisi pääpotti :-)

   Poista
 11. minen ennää raaputa: kävin motonetistä ostaan autoon puolipeiton ! kyllä on haastetta kerrakseen, muuten ei pakkaset haittais ollenkaan, mutta aina oma jännityksensä käynnistyykö kottero ...
  mutta silti nautin , ei ainakaan sada vettä eikä oo hyttysiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsiläisen hyvä idis, puolipeitto!
   Täytyykin kokeilla :-)
   Muuten on huippisilmat, aurinko paistaa ja on pakkasta, eikä lunta ole tullut metritolkulla. Pitää yrittää keskittyä näihin positiivisiin kohtiin!

   Poista
 12. Joo,tää on niin tätä nyt,eilen aamulla raappailin ikkunat ja lähdin ajamaan,en kerennyt ajaa kuin viitisenkymmentä metriä niin tuulilasi kamahti umpijäähän sisäpuoleta,en nähny yhtään mitään,aattelin avata ikkunan ja siitä vähän kurkistella ulos että nään missä tie menee,ei aukee,umpijäässä sekin:) Ei siinä auttanu muu kuin jäädä tienposkeen oottelemaan lasin aukeemista,tosin en mä kovin poskessa tainnu olla ,mikäli tööttäilyiden määrästä jotain voin päätellä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tekee hyvää, kun kuulee, ettei ole ainoa jolla on näitä autoiluongelmia :-)
   Onneksi toiset autot huomasivat sinut ja kertoivat sen muillekin :-)

   Poista