maanantai 2. helmikuuta 2015

Pihlajanmarjalikööri

Syksyllä laitoin pihlajanmarjoista liköörin muhimaan jääkaappiin. Ajatuksena oli jouluna sitä maistella, mutta kun olimme joulun reissussa, niin liköörikin unohtui jääkaapin perukoille. Muutaman kerran sitä tässä syksyn aikana muistin käännellä, mutta muuten se on saanut olla rauhassa tekeytymässä.
Kunnes eilen muistin!! Likööri!!

 Siivilöin marjat erilleen ja pullotin liköörin.
Mieheni kanssa otimme "testisiivut"....
Maku oli täydellinen, vaikka itse sanonkin. Odotuksiin nähden aivan huippusuoritus!!
Miedosti maistui pihlajanmarjat, väri ja tuoksu olivat hienot.


Teinari ykkönen sattui sopivasti tekemään jälkiruoaksi hedelmäsalaattia.
Likööri sopinee myös juustojen seuraksi. Seuraavan kerran testaamme sitä!

Otin talteen myös marjat.
Niitä voi lisätä vaikka kesäiseen booliin, nämä ovat kyllä vaan aikuisille, sen verran ovat tainneet marjat imeä itseensä kirkasta....

Rouva Tilkka jatkaa tislaamistaan ;-D

Edit:
Lisään tähän vielä liköörin "ohjeen"
500g marjoja, tässä tapauksessa pihlajanmarjoja
500g sokeria
0,5 l kossua (tai vastaavaa)
itse lisäsin vielä fariinisokeria puolisen desiä, joka vaikutti ehkä myös lopputuloksen väriin.
Sitten vaan jääkaappiin muhimaan, muutamaksi kuukaudeksi, meillä oli neljä kuukautta. Pari kertaa hölskyttelin purkkia tuona aikana ylösalaisin, että sokeri sekoittui muuhun nesteeseen.

46 kommenttia:

  1. Aiai, alkaa suussa napsumaan..vaikka vieläkin on hutera olo lauantain pileistä..huh, ei täs iässä enään vaan selviä helpolla, juhlinnan jälkeen useampi päivä toipumiselle =D
    Mutta aivan täydellistä marjojen käyttöä, varmasti jääpaloista tulee kiva lisä kesäiseen booliin..slurps..
    Tislailu-intoa - hik..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei sitä enää tässä iässä pysty samaan tahtiin hippaamaan, kun joskus ennen....
      Tähän pihlajanmarjat sopivat täydellisesti!
      Pitää keskittää tislailut viikonlopulle ja lomille ;-)

      Poista
  2. Shillalailla, hippasen siivutellen.
    Muistan, kun vuosikymmeniä sitten tehtiin viiniä pihlajanmarjoista. Melekoista tekemistä. Ite absolutistina täysillä mukana, tuloksena, että ei meillä viiniä kulu. Joten naapurin emäntä haki pimeellä, luvan kanssa, siivuvinkkeliä maakellarista viimoiseen pulloon asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieniä, sivistyneitä siivuja vaan ;-)
      Kyllä naapureista on apua!

      Poista
  3. Mahtavan väristä tuo likööri ainakin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väri, tuoksu ja maku ovat kohdillaan. Välillä kiva yllättyä positiivisesti, kun ei odotukset olleen kovin korkealla.

      Poista
  4. Tää oli varmaan sellanen onnekas unohdus, en usko ollenkaan että ois ollu noin hyvää jos jouluna olisitte jo maistelleet, ylimääräinen kuukauden muhimisaika antoi varmasti jonkun lisäsäväyksen tuohon:)
    Mahtavaa hyötykäyttöä keksit vielä marjoille, tuota voi jo nimittää käteväksi emännyydeksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono ollenkaan tämä lopputulos, ehkä extra-kuukausi teki juuri tuon viimeisen silauksen!
      Tämä on näköjään meikäläisen erikoisalaa! Ensi syksynä sitten enemmän tekeytymään ;-)

      Poista
  5. Jaa ja olikos sinulla ohjekin tuohon? Muistan kyllä joskus jossain nähneeni. En ole kovin makean ystävä, mutta sokeriahan voi säännöstellä. Olen itse ihastunut Tyrnilikööriin, mutta nyt en sitä tehnyt, koska tyrniä ei tullut. Mutta kun sitä otti pienet naukut silloin tällöin, niin ei flunssakaan iskenyt. terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäsin ohjeen tuonne tekstin loppuun. Tosi helppo ja nopea tehdä.
      Huuhtelin marjat runsaalla vedellä, muuten en niitä mitenkään esikäsitellyt.
      Vaikka tuota sokeria on tuossa jonkun verran, niin lopputulos ei ollut mielestäni mitenkään ällömakea, mutta niin kuin sanoit, sokerin määrää voi itse säädellä. Ja voihan juomaa "jatkaa" vaikka spritellä tai kivennäisvedellä.
      Tyrniliköörikin kuulostaa hyvälle!

      Poista
  6. Kauniin värinen likööri :) Olikos vaikea tehdä,saisiko ohjetta? Olisi mukava kokeilla tuota syksyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Superhelppo, niin kuin aina kaikki, mitä keittiössä teen, pitää olla. Muuten ei tule mitään. Tekovaivaan nähden lopputulos on todella onnistunut. Kokeile ihmeessä ;-)
      Niin, lisäsin ohjeen tuonne tekstin loppuun.

      Poista
  7. Pihlajanmarjahyytelöä olen joskus maistanut, mutta en itse ole toistaiseksi käyttänyt pihlajanmarjoja kuin askarteluun, mutta täytyisi varmaan laajentaa kokeiluja :) ihanaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monikäyttöinen marja ;-D
      Testaa ihmeessä myös ruokakäyttöön, aika persoonallinen maku, mutta todella terveellinen!
      Hyvää viikkoa myös sinulle :-)

      Poista
  8. Jaahas, rouva on alkanut tissutella!! ;o)
    Ohjetta, kiitos, kovasti kaipailen - pihassa kasvaa oikein mehevä ja himoittava pihlaja! Jaa, mutta jos oikein koitan katsettani kohdentaa, niitä taitaakin olla kaksi - vai näkisinkö sittenkin kaiken kahtena, hik! ;o)
    Ei vaan, hik, kaikkea kun haluttaisi hyödyntää ja kokeilla, pihlajanmarjat ovat vielä kokeilematta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hik, joo! Mutta vaan hyvässä miesseurassa! Tai no, käy naisetkin ;-)
      Ohjeen lisäsin tuonne teksin loppuun. Silloin syksyllä sen jostain netistä bongasin, mutta tietenkään en muista mistä ja en tietenkään tehnyt sitä ihan sellaisenaan, kun siinä ohjeessa oli, pitää aina vähän itse säveltää!!
      Tosi helppo ja hyvä ohje.
      Tein muuten silloin syksyllä myös hilloa pihlajanmarjoista, hillosokeeripussukan kyljessä olevan ohjeen mukaan. Siihenkin taisin lisätä "omiani" vähän kanelia, kaardemummaa, sitruunaa ja ruokalusikallinen konjakkia.
      Siitäkin tuli maukasta, varsinkin liharuokien oheen. Teilläkin kun syödään paljon hirveä, niin varmasti nappaisi aika täydellisesti. Tein vaan muutaman pikkupurkin, mutta ensi syksynä teen lisää!!
      Mehuakin tein yhden pullollisen, mutta se on aika hapanta, vaikka lisäsin siihen sokeria...no johonkin ruokaan sen voi "upottaa".
      Pihlajanmarjoja on vielä niin helppo poimia!!
      Kerrohan sitten (jos muistat) millaisia makuja teillä tulee.
      Niin niistä neljästä puusta, vai kuinkha montha niithä olikaan.... ;-D

      Poista
    2. Kiitos!!
      Hah, tuota hilloakin pitänee kokeilla!! Jotenkin on niin vahvasti aivopoimuun syöpynyt pihlajanmarjaHYYTELÖ, etten hilloa osannut ajatellakaan!!! Hyytelöt on vähän ällöjä, hilloa sen sijaan voi lappaa ihan kaksin käsin... ;o)

      Poista
    3. Testaa ihmeessä, suosittelen :-)

      Poista
  9. Eikä tullut liian hapokasta? Itse tehty on aina itse tehty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut ei, sokeri tekee ihmeitä ja fariinisokeri antoi sen viimeisen silauksen!!
      Mies kyllä tekovaiheessa oli sitä mieltä, että sinne meni hukkaan hyvä kossu ;-D

      Poista
  10. Rouva Tilkan tislaamossa on selvästi laatu kohillaan :D.
    Pikku testisiivut voisin minäkin mieluusti tempaista nyt kun tipatonkin näköjään jo loppui.
    (Tuli noista marjoista mieleen Vaahteramäen Eemeli ja Possuressu, jotka joutui sinne raittiusseuran pakeille, kun olivat niin päissään syötyään vastaavanlaiset marjat :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voinet ensi syksynä laajentaa koekeittiösi tuotoksia tuonne juomien puolelle.
      Tämä oli tosi helppo tehdä, minäkin onnistuin!!
      Tuota samaa tarinaa heitti mieskin, kun oli tislausapuna kanssani keittiössä.
      Siksipä laitoin marjat jääpaloiksi. Mietin myös, että hyödynnän ne leivonnassa tai ruoanlaitossa, mutta sitten en uskaltanut, kohta me olemme koko pesue iloisesti huppelissa aina, kun jotain syömme!!

      Poista
  11. Jestas, mikä likööri!! Oikea aarre herkku!
    Ja juuri noihin tähtijääpalamuotteihin tein Suomessa aina kivoja tähtinauhoja!
    Pakkasella ulos jäätymään ja laitoin ohutta rautalankaa, piston joka tähteen, niin että siitä syntyi jäätähtien helminauha!
    Sitten ripustin sen esim tuijaan, kaiteelle tai risukranssiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtinauha kuulostaa hyvälle idikselle! Meillä on ollut pitkään plussakelejä, joten pitänee odotella pakkasia ;-)

      Poista
  12. Tekisi mieli kyllä maistaa :) En pidä pihlajanmarjoista kyllä ollenkaan missään muodossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maista ihmeessä!
      Tässä versiossa pihlajanmarjat ovat vain tuoksuna, aavistuksena. Todella hienostunutta!

      Poista